Animals of Shade – Inside Out

Een dubbeltentoonstelling van Sarai van de Boel, waarin ze twee kanten laat zien van haar onderzoek naar de dierenzielen: het onderwerp is hetzelfde, de uitwerking, het idee dat overgedragen wordt en het beeld zijn totaal anders.

Van 21 september tot 25 november 2018

Animals of Shade  

Monumentale dieren vormen de basis van de tentoonstelling; dieren in vreemde posities of onnatuurlijke kleuren. Wat is er met ze aan de hand, zijn ze gestruikeld, geschrokken, op de vlucht? De eerste vraag die bij de kijker opkomt is: zijn ze echt? Met deze vraag speelt de kunstenaar Sarai van de Boel. Met gaas en staal wordt elke dierlijk sculptuur nauwgezet opgebouwd en zo realistisch mogelijk gevormd; voor de huid van de dieren gebruikt Sarai restmateriaal van echte dieren. Ze maakt ze tot autonome en kwetsbare wezens; geeft ze een ziel.

Inside Out

In het tweede deel van de tentoonstelling werpt Sarai aan ander licht op de vraag of de dieren echt zijn. Ze onderzoekt de binnenkant van deze ‘dierenzielen’ door ze met röntgenstralen te belichten, waardoor een extra dimensie zichtbaar wordt. Het inwendige van de dieren is nog mysterieuzer dan de dieren zelf. De röntgenfoto’s leveren een verrassend grafisch beeld op dat in de lichtbakken optimaal tot uitdrukking wordt gebracht.

Feestelijke opening op vrijdag 21 september om 16:00 uur.

Toegang gratis

Today we Escape

Van 1 juni 2018 tot en met  29 juli 2018

een tentoonstelling over utopieën en de verdichting van de stad, tekeningen en objecten van Rik Smits (Den Haag 1982)

De tentoonstelling toont een representatief overzicht van de laatste vijf jaar: grote tot enorme potloodtekeningen, objecten in styrofoam en kleine intieme tekeningen in kleur die nog niet eerder getoond zijn. Stuk voor stuk zijn het prachtige kunstwerken, in detail uitgewerkt, waarin een brug geslagen wordt tussen kunst en architectuur.

 Meer informatie

Lezing Rik Smits over zijn werk, zondag 24 juni 2018 12:00 uur

Tijdens de opening van de tentoonstelling door curator Werner van den Belt kregen we al een eerste kijkje in de vaak onvermoede achtergronden van het werk van Rik Smits. Tijdens deze lezing zullen we nog veel meer te weten komen over de motieven in zijn nu al enorme oeuvre.

Na afloop heeft u de mogelijkheid om met Rik over zijn tentoongestelde werk te praten.

Toegang gratis

Droombeelden van een verweesde stad

Van 10 maart 2018 tot 21 april 2018

Een tentoonstelling van circa 25 werken, schilderijen, tekeningen en collages van Mirjam Hagoort, die samen een beeld geven van de ontwikkeling van het oeuvre van Mirjam in de periode van 2000 tot 2018.

Extra openingstijden: op 8 en 22 april van 12-17 uur. Mirjam is dan aanwezig.

Foto’s van de stad zijn de basis van het werk van Mirjam Hagoort: ‘Een foto is voor mij nooit het eindresultaat, maar altijd de opzet om tot een schilderij te komen. De foto is voor mij een alibi om aan de slag te gaan.’ Zij fotografeert bij voorkeur ontheemde stadlandschappen, die als uitgangspunt dienen voor haar schilderijen, tekeningen en collages in gemengde technieken.

 Verweesde gebouwen, verlopen industrieterreinen of lege pleinen intrigeren haar het meest. ‘Al gaat het me zelden om de gebouwen of fenomenen zelf. Het is mij te doen om de verhouding tussen licht en donker, de contrastwerking tussen details en het droombeeld dat ze opwekken. Vaak zijn het beelden die blij én weemoedig stemmen. Ik noem het: ‘droevige schoonheid.’

Mirjam Hagoort (Rotterdam, 1961) volgde van 1980 tot 1985 de opleiding Textiel monumentaal aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1985-1986 plakte ze daar nog een jaar schilderen & tekenen aan vast op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. In 1989 won zij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst en in 1991 kreeg zij een Projectsubsidie van de gemeente Amsterdam.

Mirjam Hagoort combineert haar vrije werk met opdrachten, voornamelijk voor interieurontwerpen. Al dan niet in samenwerking met architecten ontwerpt zij screens en raambekleding, interieurpanelen, wand- en glasdecoraties en grafisch behang. Ook daarvoor vormt haar uitgebreide fotoarchief, samen met een bescheiden collectie herbaria, steeds het uitgangspunt.

 Meer informatie: www.mirjamhagoort.nl

opening

Op vrijdag 9 maart van 17 tot 19 uur zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend door Yvonne Franquinet, directeur van Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam.

SONY DSC

IJ-oevers in Beeld

SIGRID VAN ESSEL schildert de randen van het Binnen-IJ

Tijdelijke tentoonstelling tot 23 feb 2018

Zie hierboven: “Stalen Skeletten aan het IJ”, voor de paginagrote recensie in de NRC van 16 dec 2017 door Bernard Hulsman.

Sigrid geeft in deze film van 7 minuten een toelichting op haar schilderijen. Film van Paul Enkelaar en Edwin Trommelen.

Sigrid van Essel (Davos, 1967) schilderde jarenlang de oevers langs het IJ en heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre weten op te bouwen. De expositie toont een overzicht van het werk dat Sigrid de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. Er hangen panoramische schilderijen uit de collectie van de Gemeente Amsterdam, die de schilderes een vijf jaar durende opdracht gaf om de stadsveranderingen in Amsterdam Noord te documenteren. Om het beeld compleet te maken, hebben ook particulieren en bedrijven werk van Sigrid van Essel afgestaan.

Een bijzondere plaats neemt het grote schilderij ‘Vogelvlucht Amsterdam Noord’ in. Voor deze gecompliceerde opdracht heeft de kunstenares indertijd speciaal een maquette vervaardigd, ook deze wordt nu tentoongesteld.  Het overige werk varieert van lange horizontale werken waarin de oevers met hun gebouwen in olieverf zijn geabstraheerd, tot de wat lossere aquarellen en houtskooltekeningen.

In beeld en geluid is te zien zijn hoe Sigrids schilderijen tot stand komen, van idee, tot schets, tot schilderij. Het levert een machtig visueel overzicht op van de transformatie van de Amsterdamse IJ-oevers. In de benedenzaal gunt de kunstenares ons een blik op haar nieuwe thema, “cultuurlandschappen”, waarbij vooral “de horizontaliteit van het Hollandse landschap” in het oog springt.

Meer informatie: www.sigridvanessel.nl

tentoonstelling

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Borneo Architectuur Centrum, maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur. Bezoekadres: R.J.H. Fortuynplein 4, Amsterdam (Borneo-eiland).

AanbwOverhkVDiemstr kopie

NRC weekend 2017-12-16_Page_2

In het BAC zijn altijd wisselende tentoonstellingen te zien. Deze hebben altijd te maken met architectuur en erfgoed uit de buurt. Waar komen inspiraties vandaan en wat kan het resultaat hiervan zijn? Wat is er gebouwd en waarom? Wat vertelt de geschiedenis ons over het gebied.

Vaste tentoonstellingen:

“Het Oostelijk Havengebied, van stadsrand naar thuishaven” te zien. De tentoonstelling gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Deze tentoonstelling is samengesteld door Marjolein Peters (www.studio-scale.nl) — tekst- en beeldredaktie en Paul Ouwerkerk (www.graphic-language.eu) — beeldredactie en grafisch ontwerp. Marjolein Peters is oud medewerker van de Dienst RuimtelIjke Ordening Amsterdam. Paul Ouwerkerk heeft tentoonstellingen ontworpen met en voor o.a. OMA (Arc-en-Rêve, Bordeaux; NAi, Rotterdam), MVRDV (Musee de Science, Parijs), Claus en Kaan Architecten (Architecture Biennale, Hong Kong).

Maquettes van de mooiste woningen van de Scheepstimmermanstraat. De grote maquettes zijn gemaakt door studenten van de Technische Univeristeit Eindhoven, als onderdeel van een studie-opdracht. Van de woningen die je hier op 20 meter afstand van buiten kunt bewonderen, kan je hier het bijzondere interieur zien. Het bijbehorende onderzoek is ter inzage op ons grote tv scherm te zien.

Studie- en presentatiemaquettes zien van verschillende projecten in het Oostelijk Havengebied. Hier kan je prachtig zien hoe het nieuwe patio woningtype van Borneo-Sporenburg is ontwikkeld. Zie je vroege studies van het Java en KNSM eiland. En verschillende gebouwde en ongebouwde ontwerpen van bijvoorbeeld de Jan Schäferbrug en een ontwerp van Rudy Uytenhaak voor wat nu Hoogtij heet. De twee woningblokken van Diener en Diener.

Al deze maquettes zijn in bruikleen van de verschillende architecten, waarvoor wij hun bijzondere dank verschuldigd zijn.

FORM FOLLOWS FORMULA

Pop-up tentoonstelling in het BAC van 13 oktober t/m 11 november

Recent werk van PAUL OUWERKERK

Paul Ouwerkerk, vormgever en beeldend kunstenaar, is een van de mede-initiatiefnemers van het BAC. In deze pop-up tentoonstelling presenteert hij recent autonoom werk.

De werken die Paul in het BAC laat zien zijn geaard in de geometrie; regelmatige veelvlakken verbeeld in verschillende technieken. Het werk maakt door zijn thematiek en abstractie verbindingen zichtbaar tussen culturen; het refereert naar o.a. islamitische kunst en architectuur vanuit een eigen perspectief.  Ook roept het herinneringen op aan de academische wereld van wis- en natuurkunde; aan beroemde onderzoekers en uitvinders van weleer.

Paul Ouwerkerk studeerde af aan de Jan van Eyck Academie. Naast zijn werk als autonoom beeldend kunstenaar werkt hij sinds de jaren 90 samen met internationaal erkende architectenbureaus (o.a. OMA en MVRDV), als vormgever van identiteiten, boeken, tentoonstellingen en signalisatie. In 2007 creëerde hij de installatie Face Flow in Milaan. Zijn oeuvre omvat fotografie, ruimtelijk werk en grafisch werk.

De tentoonstelling in het BAC is te bezichtigen van 13 oktober t/m 11 november.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op vrijdag 13 oktober, vanaf 17.00 uur.

Er is een catalogus in kleine gesigneerde oplage beschikbaar. Daarnaast is er een serie ansichtkaarten koop!

Vanaf 9 maart 2017: Tentoonstelling van de winnaars van de Daylight Award

Vanaf 9 maart zullen de 8 winnaars van de Daylight Award gepresenteerd worden in het BAC: grote foto’s, maquettes, bewegend beeld, maar ook tekeningen en meer achtergrondinformatie. Naast de 8 winnaars zullen ook tientallen aansprekende nominaties te zien zijn. Voor ons lezingenprogramma zullen een aantal architecten van winnende gebouwen een presentatie komen geven met aansluitend een debat.

Voor meer informatie zie architectenweb.nl en livingdaylights.nl

Opening op 9 maart met een lezing van de twee winnaars KAAN en Tim de Graag.

Kijk bij de tab lezingen voor meer informatie over de lezingen cyclus.

DaylightAward_002 copy 2

 

Van 15 februari tot 9 maart: Tentoonstelling nieuwbouw op het Cruquiuseiland, door Amvest

In de tentoonstelling worden de volgende plannen toegelicht:

  • Woongebouwen met bedrijfsruimten van Geutz & Schulze architecten, in uitvoering.
  • Woongebouwen met bedrijfsruimten van Rietveld architects, in uitvoering.
  • Woonwerkgebouwen van Arons en Gelauff architecten, ontwerpfase.
  • Renovatie en uitbreiding Ketelhuis en Pompengebouw, APTO architects, in uitvoering.

 

Opening op 17 februari met een BAC Buurt Borrel van 17-19 uur.

We vieren dan tevens dat we de huur van onze ruimte weer met een jaar hebben kunnen verlengen.