In het BAC zijn altijd wisselende tentoonstellingen te zien. Deze hebben altijd te maken met architectuur en erfgoed uit de buurt. Waar komen inspiraties vandaan en wat kan het resultaat hiervan zijn? Wat is er gebouwd en waarom? Wat vertelt de geschiedenis ons over het gebied.
Vaste tentoonstellingen:
Het Oostelijk Havengebied, van stadsrand naar thuishaven.
De tentoonstelling gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Deze tentoonstelling is samengesteld door Marjolein Peters (www.studio-scale.nl) — tekst- en beeldredaktie en Paul Ouwerkerk (www.graphic-language.eu) — beeldredactie en grafisch ontwerp. Marjolein Peters is oud medewerker van de Dienst RuimtelIjke Ordening Amsterdam. Paul Ouwerkerk heeft tentoonstellingen ontworpen met en voor o.a. OMA (Arc-en-Rêve, Bordeaux; NAi, Rotterdam), MVRDV (Musee de Science, Parijs), Claus en Kaan Architecten (Architecture Biennale, Hong Kong).
Maquettes van de mooiste woningen van de Scheepstimmermanstraat.
De grote maquettes zijn gemaakt door studenten van de Technische Univeristeit Eindhoven, als onderdeel van een studie-opdracht. Van de woningen die je hier op 20 meter afstand van buiten kunt bewonderen, kan je hier het bijzondere interieur zien. Het bijbehorende onderzoek is ter inzage op ons grote tv scherm te zien.
Studie- en presentatiemaquettes zien van verschillende projecten in het Oostelijk Havengebied.
Hier kan je prachtig zien hoe het nieuwe patio woningtype van Borneo-Sporenburg is ontwikkeld. Zie je vroege studies van het Java en KNSM eiland. En verschillende gebouwde en ongebouwde ontwerpen van bijvoorbeeld de Jan Schäferbrug en een ontwerp van Rudy Uytenhaak voor wat nu Hoogtij heet. De twee woningblokken van Diener en Diener.
Al deze maquettes zijn in bruikleen van de verschillende architecten, waarvoor wij hun bijzondere dank verschuldigd zijn.
Tijdelijke tentoonstellingen:
Over drijven in Mokum – wonen op het water
Opening tentoonstelling “Over Drijven in Mokum” vijdag 30 september 2022 om 17:00 uur, hoe wordt er in Amsterdam op en bij het water gewoond, wat is er allemaal mogelijk en wat komt daar bij kijken.
In deze tentoonstelling brengen we in kaart hoe er in Amsterdam op en bij het water wordt gewoond. Het begon met schippers die om pragmatische en financiële redenen op hun schip gingen wonen. Later werd ook voor vele anderen wonen op het water aantrekkelijker, zeker nu de grachten steeds schoner zijn geworden.
In de tentoonstelling zie je vele verschillende manieren van wonen op en bij het water, van ark tot “schark” tot woonschip. En laten we zien wat daar allemaal bij komt kijken, Welke techniek komt erbij kijken? Met welke regels heb je te maken? En welke kansen zijn er voor duurzaamheid? Naast losse schepen worden er in Amsterdam ook hele nieuwe wijken voor woonboten ontwikkeld.
Amsterdam heeft van oorsprong een sterke relatie met het water, de groei en bloei van de stad is te danken aan de haven en de internationale handel die daarmee tot stand kwam. Tegenwoordig is Amsterdam als havenstad geen grote speler meer in de wereld, het water is nog steeds alom aanwezig, met de rivieren het IJ, de Amstel, de grachtengordel en de vele andere grachten die de stad rijk is.
Artikelen over dit onderwerp:
ArchDaily: floating cties of the past and future
ArchDaily: we must begin planning now for an inevitable sea level rise
Op 14 mei 2023 zal Bob Ronday op de tentoonstelling vragen beantwoorden en uitleg geven. Hij is de ontwerper van verschillende woonarken op de tentoonstelling.
Foto-estafette Oostelijk Havengebied
Op vrijdag 7 februari 2020 start er een bijzondere foto-estafette in het Borneo
Architectuur Centrum: vier fotografen tonen hun werk, gemaakt in het Oostelijk
Havengebied en daarbuiten. In januari starten we met een expositie met werk van Marcel
van der Burg, daarna zal maandelijks het stokje worden overgedragen aan respectievelijk
Han Singels, Thijs Wolzak en tot slot Jeroen Musch.

Events
Bij het overdragen van het stokje naar de volgende fotograaf zal steeds een lezing worden georganiseerd.
Noteer vast de data, nadere informatie over het programma volgt later:
o vrijdag 06 maart 2020: wisseling 1 Marcel van der Burg – Han Singels
o vrijdag 17 september 2021: wisseling 2 – Han Singels – Thijs Wolzak
o vrijdag 29 oktober 2021: wisseling 3 – Thijs Wolzak – Jeroen Musch
o de finissage wordt verplaatst naar een later datum na de lockdown
Meer informatie over deze tentoonstelling in de post op de homepage. Klik op de foto voor de uitgebreide tekst.
Daylighthouse
Tentoonstelling van 3 woningen en 3 woongebouwen waarin het 16 jaar onderzoek van Mirck Architecture naar ontwerpen met daglicht samenkomen.
Vanaf 10 mei tot 1 oktober 2019.
De tentoonstelling presenteert daglicht in woningen. “Daylighthouse” is een waar gebeurd verhaal over 3 huizen met daglicht in de hoofdrol. Momenteel groeit de voorkeur om gezonder te leven. Daglicht kan daar een grote bijdrage aan leveren. De drie daglichthuizen worden vergeleken met elkaar en met 3 relevante woongebouwen: een grachtenpand van het verleden, Borneo patiowoningen als het heden. en “daylighthousing” als de toekomst.
Stadsranden
Een foto- en beeldende kunsttentoonstelling van de rafelranden van de stad, met o.a. beelden van het Oostelijk Havengebied uit de 80-e jaren en 3D collages van foto’s van New York en Berlijn. Het is een dubbeltentoonstelling van fotografe Adrienne Norman en beeldend kunstenaar Peter Spaans.
Feestelijke opening op 8 februari om 17 uur
Van 1 februari tot 26 april 2019
Een dubbeltentoonstelling van Sarai van de Boel, waarin ze twee kanten laat zien van haar onderzoek naar de dierenzielen: het onderwerp is hetzelfde, de uitwerking, het idee dat overgedragen wordt en het beeld zijn totaal anders.
Van 21 september tot 25 november 2018
Een tentoonstelling over utopieën en de verdichting van de stad, tekeningen en objecten van Rik Smits (Den Haag 1982)
Van 1 juni 2018 tot en met 29 juli 2018
Droombeelden van een verweesde stad
Een tentoonstelling van circa 25 werken, schilderijen, tekeningen en collages van Mirjam Hagoort, die samen een beeld geven van de ontwikkeling van het oeuvre van Mirjam in de periode van 2000 tot 2018.
Van 10 maart 2018 tot 21 april 2018
Sigrid van Essel schildert de randen van het Binnen-IJ
Van 14 november 2017 tot 23 februari 2018
Recent autonoom werk van beeldend kunstenaar en vormgever Paul Ouwerkerk
Van 13 oktober t/m 11 november 2017.
8 winnaars van de Daylight Award worden gepresenteerd in het BAC. Grote foto’s, maquettes, bewegend beeld, maar ook tekeningen en meer achtergrondinformatie. Naast de 8 winnaars zullen ook tientallen aansprekende nominaties te zien zijn. Voor ons lezingenprogramma zullen een aantal architecten van winnende gebouwen een presentatie komen geven met aansluitend een debat.
Van 9 maart t/m 22 juni 2017
Nieuwbouw op het Cruquiuseiland
In de tentoonstelling worden plannen toegelicht van Geurtz & Schulze architecten, Rietveld architects, Arons en Gelauff architecten en APTO architects.
Van 15 februari tot 9 maart 2017.