LET OP! Op 23 januari is op NPO extra om 20:30 van dezelfde makers de documentaire STEMMEN UIT DE TOENDRA – DE LAATSTE DER JOEKAGIEREN te zien. Klik hier voor de trailer
DE FILM “DROOM VAN EEN GEBOUW” IS WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD, maar wegens covid uitgesteld. De voorstelling van 25 november gaat voorlopig niet door. We komen later met een nieuwe datum. Houd de site en de nieuwsbrief in de gaten.
Droom van een gebouw, bouwers, buurtbewoners en botsende belangen. Een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar, documentaire 80 minuten.
LET OP! De covid maatregelen zijn verminderd, geen 1,5m. afstand meer, zodat we weer naast elkaar mogen zitten. Dit houdt wel in dat wij nu wel verplicht om uw coronatoegangsbewijs (QRcode) controleren. Zonder geldige QRcode mogen wij u niet toelaten. Ook de basisregels blijven geldig:
- blijf thuis bij verkoudheidsklachten en wanneer u of een huisgenoot koorts heeft (gehad) of positief is getest op COVID, laat het ons aub weten als u om die reden niet kunt komen
- houdt daar waar mogelijk afstand en volg de aanwijzingen op bij het plaatsnemen in de zaal
U bent welkom vanaf 19:30 de toegangsprijs bedraagt €5,- inclusief drankje na afloop, betaling op de avond zelf, contant of per pin. Graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl
De documentaire vertelt het verhaal van een perceel aan de Ertskade op het Amsterdamse schiereiland Sporenburg waarvoor inmiddels vier woonblokken zijn ontworpen. De Stoel van Steven Holl en Fountainhead I en II van KCAP hebben het loodje gelegd, terwijl, na ruim twintig jaar, het vierde ontwerp – De Steltloper van Dam&Partners – daadwerkelijk wordt gebouwd.
Bijna een kwart eeuw woon ik in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Al die tijd kijk ik uit op een bouwkavel aan de overkant op de woonwijk Borneo-Sporenburg waar het mooiste gebouw van de buurt, of misschien wel van de stad, zou moeten komen. Maar er gebeurt nooit wat. Behalve buurtbewoners die de hond uitlaten of kinderen die er voetballen. Hoe zit dat? Waarom wordt dit laatste gebouw van het stedenbouwkundige plan uit 1994 niet gewoon gemaakt? Hoe stedenbouw botst met het belang van de buurt. Daarover gaat dit verhaal.
De afronding van het masterplan van Borneo-Sporenburg biedt door zijn voorgeschiedenis een uniek doorkijkje in de Nederlandse bouwwereld van de afgelopen vijfentwintig jaar. Een heel scala aan tendensen trekt voorbij: het succes van een hippe nieuwe vinexwijk; de verhouding politiek en woningbouw; knellende bestemmingsplannen; crisis in de bouwwereld; bewonersinspraak; overheidsbemoeienis en onuitgevoerde plannen. In de film komen de mensen achter de plannen – de ontwerpers, de bewoners, de planners, de beleidsmakers – aan het woord. De Steltloper blijkt na een tender achter de ruggen van de oorspronkelijke ontwerpers om te zijn gerealiseerd. Adriaan Geuze van West8 verklaart woedend dat hiermee zijn ‘plan Borneo-Sporenburg is gestorven’. Ton Schaap (DRO Amsterdam) zegt dat er ‘een stuk van de Rembrandt is afgeknipt’. Irma van Oort van KCAP isgefrustreerd dat ze ‘in tien jaar drie kinderen heeft gekregen, maar geen gebouw’. De stadsdeelwethouder verdedigt zich tegen de beschuldigingen en de nieuwe projectontwikkelaar WONAM en architect Diederik Dam lichten hun ontwerp toe, terwijl de buurt, waar veel architecten en advocaten wonen, tevreden is met het afblazen van de ‘gigantische kolos Fountainhead’. Dit alles met op de achtergrond De Steltloper dominant aanwezig, die langzaam aan gestalte heeft gekregen.
In de film komen de mensen achter de plannen – de architecten, de (buurt)bewoners, ontwikkelaars, de beleidsmakers – aan het woord. De documentaire toont het verhaal achter de schermen van de ontwerp- en bouwpraktijk, een verhaal van woede en euforie, van groots denken en pragmatisme, van bevlogenheid en frustratie, van polderen en verzuipen, van praktische oplossingen en vindingrijkheid. >>> trailer