Op vrijdag 7 februari 2020 start er een bijzondere foto-estafette in het Borneo Architectuur Centrum: vier fotografen tonen hun werk, gemaakt in het Oostelijk Havengebied en daarbuiten. In januari starten we met een expositie met werk van Marcel van der Burg, daarna zal maandelijks het stokje worden overgedragen aan respectievelijk Han Singels, Thijs Wolzak en tot slot Jeroen Musch.
Opening
Op vrijdag 7 februari 2020 zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend met een inleidende lezing door Anita Blom over cultureel erfgoed in Het Oostelijk Havengebied, de rode draad in de tentoonstelling. Ook wordt dan de eerste fotograaf van de estafette ingeleid. Anita Blom is specialist in naoorlogse architectuur en stedenbouw bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. U bent welkom vanaf 17.00 uur aan het R.J.H. Fortuynplein 4 te Amsterdam.
Toegang is gratis, graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl
Het Oostelijk Havengebied kent een roerige geschiedenis, nadat de havenactiviteiten in 1980 zijn beëindigd zijn de eilanden jarenlang door krakers en stadsnomaden bewoond geweest totdat het gebied vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw in stappen is ontwikkeld tot de bijzondere woonwijk die het nu is.
Door de jaren heen zijn fotografen gegrepen door de sfeer op de eilanden en hebben deze op hun eigen manier weergegeven en als inspiratie meegenomen in hun verdere werk.
In de periode januari tot en met mei 2020, toont het BAC werk van 4 fotografen, zowel werk gemaakt in het Oostelijk Havengebied, als nieuw werk, De rode draad van de estafette is de betekenis van het OHG in het werk van de fotografen. Tijdens de tentoonstelling zijn 5 events gepland.
Hotel Jakarta 2020, foto Marcel vd Burg
Marcel van der Burg
“Wie kijkt die ziet.”
Marcel van der Burg, opgeleid als fotograaf aan de Kunstacademie in Den Haag, heeft zich gespecialiseerd in het vastleggen van architectuur en (stedelijke) landschappen. Zijn eigen kijk op steden, landschappen en gebouwen is terug te vinden in zowel zijn werk in opdracht, vaak van architectenbureaus, als in zijn vrije werk.
In het BAC zal hij een serie foto’s tentoonstellen die een goed beeld geven van zijn stijl als fotograaf, waaronder foto’s van Hotel Jakarta op het Java-eiland (Search architecten) en het recent opgeleverde Forum in Groningen (NL Architects.
http://marcelvanderburg.com/
https://www.instagram.com/marcel_van_der_burg

Han Singels
“Inmiddels is het gebied een van de meest gewilde woonwijken van Amsterdam geworden, een stuk stad dat om je heen valt als je lievelingsjas.” Geert Mak in ‘Wonderland in revisie’.
Han Singels exposeert in het BAC het resultaat van een fotografisch verslag dat in 1974 begon. Het Oostelijk Havengebied was grotendeels nog in gebruik, maar de tekenen van de komende verplaatsing van de haven waren al zichtbaar; duidelijk was dat hier grote veranderingen zouden plaatsvinden. Han begon te fotograferen zonder een specifiek plan, de samenwerking met RIGO Research en Advies bv leidde uiteindelijk tot het boek: ‘De Eilanden, het Amsterdams Oostelijk Havengebied in stadsgezichten 1974-2002’. Hiermee heeft hij een bijzonder beeldverslag gemaakt van de wijk in transitie.
Han Singels (1942) is geboren in Indonesië en woont sinds 1968 in Amsterdam. Hij is opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag en aan de Rijksacademie in Amsterdam als grafisch ontwerper en fotograaf. Heeft als fotograaf gewerkt voor De Nieuwe Linie, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, de FNV, PvdA en diverse opdrachtgevers van sociaal-, politieke- en culturele instellingen.

Thijs Wolzak
“ Mijn foto’s zie ik als neerslag van een ontmoeting. Een foto is geen momentopname maar een momentweergave: met een foto laat ik zien hoe ik mijn omgeving zie. “
Thijs Wolzak ziet zichzelf niet als architectuurfotograaf. Een kenmerkend aspect van zijn werk is dat ruimtelijkheid bijna tastbaar wordt; de kijker krijgt het idee zelf zo het beeld in te kunnen stappen. In het BAC zijn op manshoge lichtkasten enkele voorbeelden te zien van deze aanpak. Op de monitoren is een greep uit Wolzak’s archief te zien van wat hij in het OHG heeft gefotografeerd vanaf 1992, toen hij een studio in Loods 6 betrok en op het KNSM-eiland kwam wonen.
Wolzak’s beelden zijn op te vatten als ontmoetingen: met een persoon, met een plek, of met een object. Hij streeft naar super- realistische beelden, die zijn -soms surrealistische- blik op de werkelijkheid weergeven. Het veroorzaken van die verwondering beschouwt Wolzak als een waardevol gereedschap om zijn beelden te laten spreken.
Werk van Thijs Wolzak bevindt zich o.a. in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, in de collectie Van Zoetendaal en in de CLB Kunstcollectie. Hij werkt regelmatig als gastdocent aan diverse academies, en op het ogenblik werkt hij aan een wekelijkse rubriek in de weekendbijlage van NRC Handelsblad onder de titel BinnenKijken.
www.thijswolzak.nl
https://www.instagram.com/thijswolzak
Borneo-Sporenburg 2013, foto Jeroen Musch
Jeroen Musch
“De rol van de gefotografeerde zwemmers op Borneo Sporenburg en hoe zij sporen trekken tot in mijn laatste werk.”
Jeroen Musch, onafhankelijk architectuur fotograaf, ontmoette aan het begin van zijn carrière Adriaan Geuze, de bedenker van het stedenbouwkundig plan voor Borneo-Sporenburg, tijdens een studiereis naar Japan. Hieruit is een langdurige en spannende werkvriendschap ontstaan. In de tentoonstelling onderzoekt Jeroen de relatie tussen zijn vroege werk in het Oostelijk Havengebied en zijn laatste werk. De tentoongestelde foto’s beginnen in 2003 met panorama’s van het OHG (2003) en gaan door tot het heden met nieuwe projecten met Studio Prototype.
Jeroen Musch is opgeleid als binnenhuisarchitect aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij vanaf het begin zijn passie voor het vormgeven van ruimte samenvoegde met zijn liefde voor fotografie en film. Uit de onderzoekende samenwerking met Adriaan Geuze is zijn persoonlijk werkwijze gegroeid; met het vastleggen van een gebouw in beeld wordt een nieuwe realiteit gemaakt, waarmee je de ervaring van de kijker kunt beïnvloeden. Architectuurfotografie in opdracht is meer dan het vastleggen van de gebouwde werkelijkheid, het is het laten zien van de ideale wereld die de architect voor ogen had. Daar voegt Jeroen zijn visie aan toe, totdat hij een beeld bereikt dat je echt raakt.
http://www.jeroenmusch.nl
https://www.instagram.com/jeroen_musch
Opening
Op vrijdag 7 februari 2020 zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend met een inleidende lezing door Anita Blom over cultureel erfgoed in Het Oostelijk Havengebied, de rode draad in de tentoonstelling. Ook wordt dan de eerste fotograaf van de estafette ingeleid. Anita Blom is specialist in naoorlogse architectuur en stedenbouw bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
U bent welkom vanaf 17.00 uur aan het R.J.H. Fortuynplein 4 te Amsterdam.
Toegang is gratis, graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl
Events
Bij het overdragen van het stokje naar de volgende fotograaf zal steeds een lezing worden georganiseerd.
Noteer vast de data, nadere informatie over het programma volgt later:
o vrijdag 06 maart: wisseling 1 Marcel van der Burg – Han Singels