De tentoonstelling DAYLIGHTHOUSE wordt door bezoekers ervaren als een eye-opener. Daarom gaan we op donderdag 6 juni 2019 dieper in op het thema daglicht in architectuur. Drie sprekers zullen vanuit een andere invalshoek vertellen over het thema en over hun ervaringen met daglicht in hun werk.
Gastheer/architect Sander Mirck trapt af met een toelichting op zijn tentoonstelling van bijzondere woningen uit verleden, heden en toekomst. Licht-ontwerper/docent Jacob de Baan werkt vanuit de menselijke perceptie van licht; hij zal vertellen hoe hij de eigenschappen van zowel dag- als kunstlicht inzet in het interieur. Architect Ronald Schleurholts, partner van het veelgeprezen buro cepezed, zal spreken over de invloed van daglicht op grootschalige projecten, zoals de tijdelijke rechtbank Amsterdam en de Hogeschool Inholland in de Sluisbuurt (2022).
programma lezingen 6 juni
19:30u – ontvangst met koffie/thee
20:00u – lezing Sander Mirck, architect/gastheer
20:30u – lezing Jacob de Baan, (licht)ontwerper
21:00u – pauze
21:20u – lezing Ronald Schleurholts, architect/partner cepezed
22:00u – borrel
Na iedere lezing is er ruimte voor vragen en debat.
De lezingenavond is powered by Dutch Daylight!
Toegang is gratis, graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl
Magiër van een nieuwe tijd
Het leven van Robert Jasper Grootveld, verteld door biograaf Eric Duivenvoorden
Vrijdag 5 april 2019 om 20:00 uur
Eric Duivenvoorden schreef in 2009 de biografie Magiër van een nieuwe tijd. Het leven van Robert Jasper Grootveld. In het kader van de tentoonstelling Stadsranden, nog tot en met 21 april te zien in het BAC, zal hij vertellen over Robert Jasper Grootveld.
Robert Jasper Grootveld
Grootveld, de man van de happenings bij het Lieverdje, de rookmagiër, bouwer van de bandenboot, de ontwerper en bouwer van piepschuimvlotten met utopische vergezichten (eerst op Borneo in “de Oceaan”, later in wat nu de Harbour Club is). Een beroemdheid die op Borneo, de tijd tussen de zeehaven en de woonbuurt overbrugde met zijn vlotten.
Toegang is gratis, graag aanmelding per mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl
tentoonstelling Stadsranden
Dubbeltentoonstelling van fotografe Adrienne Norman en beeldend kunstenaar Peter Spaans. Zij werken op verschillende wijze aan vergelijkbare thema’s, zoals de rafelranden van de stad, met o.a. het Borneo eiland van de 80-er jaren, New York en Berlijn.
De tentoonstelling is te bezichtigen van 01 februari t/m 21 april 2019, tijdens de openingstijden van het Borneo Architectuur Centrum, maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur.
Jazz crash course door Vera Vingerhoeds
zondag 16 september 2018 13:30-14:30-15:30-16:30
Is jazz echt ontstaan op Congo Square in New Orleans, waar slaven op zondag mochten samenkomen en muziek gingen maken? Wat is het verschil eigenlijk tussen bebop en hardbop? En welke rol speelde jazz in gesegregeerd Amerika? Jazzkenner en muzikante Vera Vingerhoeds (1952) neemt je in een half uur mee door de geschiedenis van deze fascinerende muziekstroming.
Voor meer informatie en tickets kijk op de site van jazz en de walvis
Lezing Rik Smits over zijn werk, zondag 24 juni 2018 12:00 uur
De metersgrote tekeningen vol minutieus getekende gebouwen verraden de opleiding Bouwkunde van Rik Smits. Hij kwam echter tot de conclusie dat zijn passie en talenten elders lagen; de tentoonstelling in het BAC geeft een beeld van het oeuvre dat hij na zijn opleiding aan de Kunstacademie Den Haag opbouwde.
In grote zwartwit tekeningen, objecten in styrofoam en kleine kleurrijke tekeningen toont Rik Smits een fantasiewereld vol bijzondere gebouwen en later ook mythische figuren, dieren en symbolen. In de fantasiesteden ontmoeten en botsen cultuur, kapitalisme en religie. Rik Smits onderzoekt de relatie tussen materialisme en religie, tussen mens en natuur en tussen verschillende culturen.
De kunstwerken zijn intense, volle werken waar je uren naar kunt kijken; de werken zetten je aan het denken over de steden waarin wij wonen en de steden die wij bouwen. De vragen die Rik stelt zijn groots, de ondertoon van dit alles is een positieve kijk op de wereld en het leven. Dat straalt Rik zelf ook uit; hij kan op aanstekelijke wijze over zijn werk en de onderliggende thema’s vertellen. Wees er dan ook zeker bij op zondag 24 juni.
Op zondag 24 juni om 12 uur geeft Rik Smits een lezing over zijn werk in Het Borneo Architectuur Centrum Amsterdam. Entree is gratis, meld je aan door een mail te sturen naar lezingen@bac-amsterdam.nl. Tot dan.
Meer informatie over de kunstenaar: Rik Smits / Galerie Ron Mandos
filmvertoning: Van Wie is het IJ, Van Wie is de Stad (NL 2017 – 80 min.) een film van Remy Vlek, met na afloop een gesprek met regisseur en deelnemers in de film.
In het kader van de tentoonstelling “IJ-oever in Beeld” met schilderijen van Sigrid van Essel, vertonen we vanavond een film die op 27 november j.l in première is gegaan in het Eye.
Hierin laten oud wethouder Maarten van Poelgeest, Eberhard van der Laan, en de kunstenaars Aafke Steenhuis, Sigrid van Essel,en Bart Stuart zich uit over de recente ontwikkelingen aan het IJ, de drukte, de publieke ruimte, de ontwikkeling van het Vastgoed. Voor wie wordt er gebouwd, voor wie moet er gebouwd worden; is het IJ van Iedereen of is Manhattan aan het IJ voor de rijken?
Ook zien en horen we verhalen over de schoonheid van de rivier die Noord en Zuid eindelijk verbindt.
De Strijd om de Ruimte aan het IJ en in de Stad, dat is het thema deze keer. Vijf jaar later en met veel meer historische beelden is de historische dimensie sterk aanwezig; zo krijgen we een goed beeld hoe de stad moet reageren op onbedoelde en onverwachte ontwikkelingen.
Informatie over de regisseur van Filmwerk Remy Vlek
18/01/2018 – Toekomst & Afsluiting
20:00u- filmvertoning
21:30u- nagesprek met regisseur en enkele deelnemers in de film
21:45u – borrel
Toegang gratis. Wel graag aanmelden op lezingen@bac-amsterdam.nl . Het aantal zitplaatsen is beperkt.
Bij elke lezing staat een half uur voor aanvang de koffie klaar.
Voor degenen die de film gemist hebben, hij draait:
16 feb. pakhuis de Zwijger 20.00
19 feb. Eye filmmuseum 16.00
Eberhard van der Laan, koninginnedag NDSM 2010
lezingencyclus Daylight Award, in samenwerking met de stichting Living Daylights:
De tentoonstelling van de winnaars van de Daylight Award wordt toegelicht in verschillende lezingen van de winnaars en thema-avonden:
09/03/2017 – Opening & Winnaars 2016
20:30u- Tim de Graag (winnaar categorie <1000m2)
21:00u- Vincent Panhuysen (KAAN, winnaar categorie >1000m2)
21:30u- Debat/borrel (moderator Lars Courage)
klik hier voor een verslag van deze lezing
13/04/2017 – Daglicht in Architectuur & Bouwfysica
20:15u- Paul van Bergen (DGMR, casus VROM)
20:45u- Alex de Jong (OMA, casus VROM)
21:15u- Bjarne Mastenbroek (SeARCH)
21:45u- Debat/borrel (moderator Atto Harsta)
18/05/2017 – Wetenschap & Vernieuwing
20:15u- Marcel Bilow (TU Delft, Bucky Lab)
20:45u- Teun Kruip (TU Delft, daglicht afstuderen 2017)
21:15u- NL Architects (Gym Hall, nominatie 2014)
21:45u- Debat/borrel (moderator n.t.b.)
22/06/2017 – Toekomst & Afsluiting
20:15u- Jan Benthem (Rotterdam Centraal, winnaar 2014)
20:45u- Solmaz Esmailzadeh (Arup, Museum Voorlinden)
21:15u- Dirk-Jan Postel (Kraayvanger, Museum Voorlinden)
21:45u- Debat/afsluiting/borrel (moderator Lars Courage)
Bij elke lezing staat een half uur voor aanvang de koffie klaar.
meer informatie op www.livingdaylights.nl
en hier een filmpje over de prijsvragen en de winnaars
“Het is een misverstand dat architecten vooral iconen zouden moeten bouwen; ze zijn echt goede architecten als ze in de eerste plaats zorgen voor een aangename leegomgeving.”
Sluisbuurt Zeeburgereiland
Voor Sluisbuurt op het Zeeburgereiland werd eind vorig jaar door de gemeente een concept-stedenbouwkundig plan gepresenteerd met 28 woontorens, waarvan er vijf tussen de 100 en 143 meter hoog moeten worden. Door hoogbouw kan het aantal woning worden opgeschroefd tot 5500 en ontstaat, in de woorden van de planmakers, een ‘metropolitaan woonmilieu’ met een ‘indrukwekkende skyline’.
“Amsterdam is de stad van de menselijke maat. We hebben juist zo snel mogelijk betaalbare woningen in niet-gesegregeerde wijken nodig.”
Alternatief plan
Soeters keert zich tegen de plannen, die hij een vorm van ‘architectengeilheid’ noemt. Met een alternatief plan wil hij aantonen dat massale hoogbouw niet nodig is om tot het gewenste aantal woningen in de nieuwe wijk te komen. Volgens Soeters kunnen de woningen worden gerealiseerd door middel van dichte woonblokken in zes of zeven bouwlagen, een beetje vergelijkbaar met de woningen die hij voor de wijk Holland park in Diemen-Zuid heeft ontworpen.
Lezing Borneo Architectuur Centrum
Op dinsdag 4 april komt Sjoerd Soeters zijn alternatieve plan voor de Sluisbuurt toelichten in het Borneo Architectuur Centrum. Na de lezing is er gelegenheid tot discussie.
Zaal open 19.45 uur, start lezing 20.00 uur. Aanmelding is noodzakelijk gezien het aantal zitplaatsen; stuur een e-mail naar lezingen@bac-amsterdam.nl
Op donderdagavond 7 juli 2016 organiseert het BAC een presentatie voor VvE’s, over hoe zij energie kunnen besparen d.m.v. zonnepanelen, met aansluitend de BAC zomerborrel.
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen vanaf 1 juni 2016 gratis energieadvies van de gemeente Amsterdam krijgen. Een deskundig adviseur komt langs en kijkt wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen of zonnepanelen te plaatsen. Hij of zij kan ook helpen bij het besluitvormingsproces in de VvE. Onlangs hebben VvE-bewoners in het Oostelijk Havengebied en IJburg hierover een brief ontvangen van de gemeente Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.
Eerst zal de gemeente iets vertellen over haar energiebeleid met betrekking tot VvE’s. Daarna komen drie bedrijven aan het woord die de VvE-adviezen uitvoeren. Als VvE kunt u hieruit opmaken of het voor uw VvE zinvol is om ook een advies aan te vragen en hoe dat precies in zijn werk gaat.
Programma:
19.30 uur Inloop met koffie en thee
20.00 uur Gemeentelijk beleid: Froukje Anne Karsten (gemeente Amsterdam)
20.15 uur Energie-advies VvE’s: Aleida Verheus(AleidaV)
20.30 uur Advies Zonnepanelen: Joost de Valk(Pluk de Zon) en Frank Kempeneers (duurzaamverenigd)
20.45 uur Vragenronde
21.00 – 22.00 uur Borrel
Openingslezing DvdAA in het BAC, donderdag 16 juni 2016 vanaf 20.00 uur, zaal open 19.45
Zelfbouw: IJ4you in blok 0 van de Houthavens
Lok behoort tot een nieuwe generatie architecten die zich – …. – opnieuw interesseert voor het werken met ambachtelijke materialen en klassieke architectonische principes. Kirsten Hannema, de Volkskrant
Architect Marcel Lok zal in het Borneo Architectuur Centrum een toelichting geven op zijn project IJ4you in blok 0 van de Houthavens. Met de presentatie van zijn project zal hij ook ingaan op het onderwerp Zelfbouw; het thema van de Dag van de Architectuur.
Blok 0 is indertijd, op het dieptepunt van de crisis, beschikbaar gesteld voor zelf-bouwende particuliere opdrachtgevers en kleine ontwikkelaars. Het project van Marcel Lok is een voorbeeld van zorgvuldig vormgegeven architectuur en is ontstaan binnen deze nieuwe vorm van projectontwikkeling. Met de presentatie van zijn project zal hij ook ingaan op het onderwerp Zelfbouw; het thema van de Dag van de Architectuur.
De lezing vormt tevens de opening van een tentoonstelling over het project IJ4you.
Kosten: 5,- pp (vrienden van het BAC kunnen 1 maal per jaar gratis een lezing bijwonen)
Debatavond donderdag 21 januari 2016
De sprong over het IJ
In het kader van de tentoonstelling in BAC Het festival van de ongebouwde plannen langs de IJ-oevers
Aanvang 20:00 uur, entree 5 euro, inclusief koffie/thee
Op deze debatavond zal John Bosch van Oever Zaaijer Architecten een keynote lezing verzorgen over het ontwerp The Floating Games voor de Olympische Spelen in 2028 en zullen Rikjan Scholten van Bureau Fraai over het brughotel, Jolijn Valk over een grote draaibrug over het IJ vanaf de kop van Java eiland en Bas Dekker over een kabelbaan over het IJ korte lezingen verzorgen over hun plannen.
Hierna volgt een debat met het publiek over de toekomstige plannen voor een verbinding over het IJ.
Lezingen die door BAC werden georganiseerd:
Op donderdag 17 september 2015 20.00 uur wordt in BAC de documentaire “Gebouw de Oceaan” vertoond
De oorspronkelijke tweedelige documentaire (1997) van Hans Wynants en Gerald van Bronkhorst over voormalig scheepskantoor ‘De Oceaan’ wordt in zijn geheel vertoond. De documentaire volgt de ontwikkelingen die zich op en rondom de Borneokade afspelen op het moment dat er een groot woningbouwproject gerealiseerd wordt en de inwoners van gebouw De Oceaan en de omwonende woonbootbewoners het gebied moeten verlaten. Centraal staan ondernemer Jan Gulien en ex-provo kunstenaar Robert Jasper Grootveld, beide inwoners van gebouw De Oceaan. Jan Gulien is de oprichter van ‘Behoud en bestaan casa de Oceaan’ en wil het gebouw redden van de ondergang. Robert Jasper Grootveld probeert zijn ideaal te verwezenlijken; het ontwikkelen van groenvoorziening voor de hele buurt in de vorm van een drijvend park van met groen begroeid piepschuim voor boven de nieuwe Piet Hein tunnel.
Woensdag 17 juni 2015: lezing en opening tentoonstelling
Als start voor de Dag van de Architectuur wordt op 17 juni een openingslezing georganiseerd ter inleiding van de tentoonstelling ‘Het festival van de ongebouwde IJ-oever plannen’. Architect Rudy Uytenhaak, die vanaf het begin betrokken is geweest bij de ontwikkelingen in het OHG, zal terugblikken op de gebouwde en ongebouwde plannen.
Donderdag 28 mei 2015: lezing ‘Genius Loci’ Licht en Ruimte
door Bas Peeters (Spatial Design & Light Art)
De in het Oostelijk Havengebied wonende Bas Peeters heeft onderzoek gedaan naar de identeit van het gebied en de manier waarop deze met licht te versterken of te veranderen is. Hij wil met zijn lichtprojecten een verband leggen tussen heden, verleden en de toekomst van het Oostelijk Havengebied, en bezoekers bewuster maken van zijn of haar omgeving. Hij kan hier prachtig over vertellen! Waarschijnlijk realiseert hij binnenkort een lichtproject in het torentje van het Lloyd hotel, wat na de lezing te bezoeken is.
Donderdag 21 mei 2015:
Italiaanse avond met lezing van Sabrina Vermeer-Sacchetti en Italiaanse film
21 mei geeft Sabrina, een Italiaans-Amsterdamse architect, een lezing over hoe Nederland en Italie elkaar qua architectuur inspireren. Aansluitend vertonen we de film ‘To Rome With Love’, waarin Woody Allen ons laat genieten van de mooiste stad. Om heerlijk in Italiaanse sferen te blijven, wordt het geheel begeleid door Italiaanse hapjes en drankjes.
Donderdag 19 februari 2015:
lezing van Rajesh Gharbharan over 3D printen
Stel je eens voor: je bedenkt wat je maar wilt, je drukt op ‘print’ en het wordt direct voor je gemaakt. Het lijkt een wonder, maar is al mogelijk. 19 Februari zal Rajesh Gharbharan van 3D Design Academy een lezing houden over 3D printen. De ontwikkelingen op het gebied van 3D printen gaan razendsnel. Nieuwe materialen en nieuwe printtechnieken zorgen voor ongekende mogelijkheden. Ook voor de architectuur. Wat betekent dit voor productieprocessen, voor producten en/of diensten van bedrijven, maar ook voor overheden, onderwijsinstellingen en andere organisaties. Hoe kan van deze nieuwe mogelijkheden gebruik worden gemaakt?
Donderdag 20 november 2014:
lezing van Irma van Oort over de geschiedenis van ‘Fountainhead’
20 november geeft Irma van Oort een lezing over de geschiedenis van de plannen van Fountainhead. Irma van Oort is partner en architect bij KCAP Architects&Planners. Zij heeft aan de eerste plannen voor Fountainhead gewerkt.
Aansluitend paneldiscussie met Ton Schaap (stedebouwkundige bij de dienst Ruimtelijke Ordening en vanuit de gemeente verantwoordelijk voor het stedebouwkundig plan voor het Oostelijk Havengebied), Adriaan Geuze (ontwerper van het stedebouwkundig plan) en de drie architecten die de nieuwe plannen voor het Ertskade gebouw ontworpen hebben.
Donderdag 9 oktober 2014:
Lezing ‘Hoe klinkt jouw huis?’
Lezing over akoestiek in huis door Martijn Flipse van De Blick uit Eindhoven
en Claudio Varone en Anneke Copier van ‘Felt for Architecture’
Martijn, Claudio en Anneke kunnen met recht deskundigen op het gebied van akoestiek genoemd worden. Alle drie maken bijzondere wanddecoraties die niet alleen mooi zijn, maar ook gebruikt kunnen worden om de akoestiek in huis te reguleren. De Blick maakt geluidsabsorberende afbeeldingen zoals foto’s en illustraties, en Felt for Architecture maakt 3-dimensionale wandkleden. Deze zijn in het BAC te bewonderen. Claudio, Anneke en Martijn zullen algemene uitleg geven over akoestiek, maar ook voorbeelden voor oplossingen in het interieur. Vragen over jouw huis kunnen natuurlijk ook gesteld worden!
Donderdag 26 juni 2014:
Rijksmuseum: Onzichtbare inspanning,
lezing over de verbouwing van het Rijksmuseum door Muriel Huisman
(project architect Rijksmuseum + directeur Cruz y Ortiz Amsterdam)
Natuurlijk is iedereen bekend met de langdurige verbouwing van het Rijksmuseum. Wat de meesten wellicht het beste bijstaat zijn de strubbelingen met de Fietsersbond over de onderdoorgang van het Rijksmuseum. Dit was echter niet de enige uitdaging voor het architectenbureau. Muriel vertelt over de verbouwing van het Rijksmuseum, waarbij ook dieper wordt ingegaan op dat wat je als museumbezoeker niet ziet, maar wat wel nodig is geweest om het project tot een succes te maken.
Donderdag 15 mei 2014 om 20.00 uur:
Collectief particulier opdrachtgeverschap:
Anarchistische of realiseerbare bouwinitiatieven?
Door architect Hein de Haan.
Hein de Haan geeft zijn visie op wonen en werken door voorbeelden te tonen van enkele nieuwbouwlocaties waar hij met toekomstige bewoners zelf multifunctionele woonvormen vormgeeft. Verschillende leefstijlen komen hier samen en verschillende functies worden ondergebracht. De realisatie hiervan is een langerlopend proces. Hein de Haan deelt zijn ervaringen en vooral: Waar ligt de basis van zijn denkwijze/ zijn visie op alternatieve woonvormen?
Donderdag 17 april 2014 om 20.00 uur:
lezing over Waterfrontontwikkeling in Amsterdam – door Ton Bossink
(strategisch adviseur ruimtelijke ontwikkelingen/projectmanager gebiedsontwikkeling bij Provincie Noord-Holland). In zijn lezing vertelde Ton Bossink vanuit zijn eigen waarneming als buurtbewoner, (wereld)reiziger en projectleider over de plannen voor Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied. Dit alles met bijzondere aandacht voor het Oostelijk havengebied. Welke invloed hebben de toekomstige ontwikkelingen op de positie van onze wijk? En hoe verhoudt zich dat eigenlijk met soortgelijke ontwikkelingen in de rest van de wereld? Ton Bossink plaatste het Oostelijk havengebied in een breder perspectief.”
Donderdag 27 februari 2014:
in samenwerking met KNSM sociëteit: : ‘de veranderende IJ-oevers’:
Sigrid van Essel vertelde, tijdens een diner lisant, over haar werk en zij liet voor het eerst haar boek zien: Amsterdam Verbouwd Verbeeld – een kroniek in beelden van de veranderende IJ-oevers. Een ode aan de schitterende, blikkerende plas water die Amsterdam weer steeds meer zijn identiteit verleent. En aan de architectuur aan het IJ.
Donderdag 23 januari 2014:
Rondleiding en workshop “Functie en non-Functie”; Malevich – Stedelijk Museum Amsterdam, door Sarai van de Boel, museumdocent en Bestuurslid BAC.
Donderdag 17 oktober 2013:
“Hoe Het Allemaal Begon, de Ontwikkelingen Van Het Oostelijk Havengebied”, Deur Ton Schaap, stedenbouwkundige van Amsterdam en buurtbewoner.